"Cud mąki kokosowej" to książka przeznaczona zwłaszcza dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Jest to też wspaniała alternatywa dla niezdrowej białej mąki. Mąka kokosowa zawiera bardzo dużo błonnika, jest mało kaloryczna i reguluje poziom cukru we krwi. Nic, tylko jeść.
Co do samej książki, składa się ona zasadniczo z dwóch części. Pierwsza z nich, to opis samego produktu. Znajdziemy tam wymienione zalety mąki kokosowej, jej dobroczynny wpływ na organizm i leczenie niektórych chorób, przedstawienie jej również jako zamiennik w zwyczajnej diecie. Osobiście, nigdy wcześniej nie miałam styczności z tą mąką, na szczęście w książce znajduje się specyfika produktu, to, jak używać tej mąki, by wypieki z jej udziałem wychodziły duże i puszyste, no i czego się wystrzegać, żeby nie zniechęcić się do niej już na starcie.
Druga część podręcznika, to to, co tygryski lubią najbardziej, czyli przepisy, w których można wykorzystać mąkę kokosową. Mnóstwo ciast, babeczek i innych pyszności, z którymi musieli się pożegnać nietolerujący glutenu. Co najważniejsze, wszystkie dania, które proponuje autor, są zdrowymi zamiennikami tuczących odpowiedników. Nie zawierają cukru, utwardzonych tłuszczy i dobrze wpływają na zdrowie.
Jedyny minus mąki kokosowej, to chyba jej wysoka cena i słaba dostępność w Polsce. Trudność w obchodzeniu się z produktem może polegać też na samym przygotowywaniu dań, bo jest to dosyć specyficzna mąka, której nie można łączyć jak popadnie i liczyć na piętrowy tort. Myślę jednak, że to jest kwestia do wypracowania, a chyba warto poświęcić chwilkę dłużej na zdrowy i pyszny deser.
Książkę polecam zdecydowanie każdemu, kto nie może spożywać pszenicy, a nie chce rezygnować z pysznych wypieków. Jest to też propozycja dla każdego, kto lubi gotować i poznawać nowe, całkowicie zdrowe alternatywy dla dotychczasowych potraw.
o takiej alternatywie nie słyszałam:) Bardzo ciekawe.
OdpowiedzUsuń