Michele Moran jest znany w Polsce głównie jako juror programu "Master Chef". W telewizji można obejrzeć również jego program, o tym samym tytule, co książka, którą tu dzisiaj pokrótce przedstawię. Skusiłam się na nią (jak zresztą na wszystkie książki kucharskie jakie mam), bo uwielbiam oglądać jedzenie i szukać nowych inspiracji.
W swojej książce Moran prezentuje dania słone (których jest najwięcej), pikantne oraz słodkie. Tajemnicą każdej potrawy są odpowiednio do niej dobrane przyprawy, dzięki którym zyskuje ona niepowtarzalny smak. Przepisy opatrzone zostały zdjęciami nie tylko gotowego już dania, ale również kolejnych kroków jego przygotowania. Na obu skrzydełkach okładki umieszczona została bardzo przydatna tabela, podpowiadająca, jakie przyprawy wybrać do konkretnych składników. Jest też coś dla osób, które średnio radzą sobie ze zwykłym opisem przygotowania dania: przy każdym przepisie dodano kod QR, który po zeskanowaniu przenosi do przepisu "krok po kroku" online.
"Doradca smaku" przypadnie do gustu przede wszystkim zdeklarowanym mięsożercom. Znajdzie się tutaj kilka jarskich potraw, ale książkę zdecydowanie zdominowały różne rodzaje mięs w każdej postaci. Ja zadowolę się czerpaniem inspiracji z niektórych dań i spróbuję przerobić je na wegańską wersję.
Książka Michela Moran jest bardzo ładnie wydaną i dobrze opracowaną książką kucharską. Poziom trudności i czas wykonania dań jest bardzo różny, dzięki czemu każdy znajdzie tam coś na miarę swoich możliwości i czasu jakim akurat dysponuje. Ja pewnie wypróbuję przepis na placki ziemniaczane z borowikami i naleśniki z karmelem pomarańczowym i cynamonem. Czyż to nie brzmi pysznie?
Ostatnio jestem zakręcona na punkcie gotowania, więc jak najbardziej dla mnie
OdpowiedzUsuńbardzo lubię tego pana, niestety nie miała okazji zapoznać się z tą pozycją
OdpowiedzUsuń